Yrittäjä pelaa omilla rahoillaan – politiikka meidän kaikkien

Yrittäjä pelaa omilla rahoillaan – politiikka meidän kaikkien

Olen pohtinut tätä pitkää… ja nyt tein sen:

Uudenvuodenlupauksena lupaan tänä vuonna 2015 työllistää 5–10 suomalaista, eli luoda uusia työpaikkoja suomalaisille.

Yrityksillä, joissa olen osakkaana, pitää siis mennä paremmin tänä vuonna kuin 2014. Mutta onko tämä edes mahdollista, vaikka on lama? Nyt työllistän yli 100 perhettä, eli kaikkien toimintojen tulee olla ainakin kymmenen prosenttia paremmin kuin viime vuonna, jotta voin pitää lupaukseni.

Yrittäjänä tiedän tämän tarkoittavan kovaa ponnistelua, palvelujeni ja tuotteideni kehittämistä, parantamista, rahoituksen tuskaa, pitkiä päiviä, iltoja ja uusien asiakkaiden voittamista.

Onko tämä viisasta ja sen arvoista? Eipä kai, mutta olen totaalisen kyllästynyt tähän poliittiseen voivotteluun ja saamattomuuteen.

Hienot otsikot Työllistäminen on ykkösasiamme, Kotimaiseen Uusiutuvaan energiaan satsataan, Yrityksiä on tuettava, Kotimaiset Cleantec innovaatiot ovat tulevaisuutemme ja poliitikkojen lupaukset puoluekannasta riippumatta toitottavat samaa jargoniaa – puhetta – lupauksia – antautumista suomalaisten asialle!

Tämähän tulisi olemaan hienoa – voi pyhä jysäys! Nyt jos koskaan olen mukana yrittäjänä tekemässä samoin suomalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseksi.

Tuumasta toimeen

Jo viime vuonna yritin monta kertaa ottaa yhteyttä johtaviin poliitikkoihin – jopa ministereihin, ministeriöiden virkamiehiin ja eri tahoihin saadakseni vinkkejä ja vastauksia noin sadan uuden työpaikan luomiseksi.

Keräsin maan johtavia asiantuntijoita, asiasta innostuneita yrittäjiä, asiaan uskovia sijoittajia ja jopa esisopimuksia asiakkailta tuotteellemme. Enää ei puutu kuin pyytää poliitikkoja ja viranomaisia mukaan mediassa annettujen lupausten mukaisesti!

Vastaukset ja reaktiot kyselyihini lamaantuvassa Suomessa olivat aivan ihmeellisiä ja pienelle yrittäjäpoloiselle käsittämättömiä:

  • En voi ottaa kantaa ettei minua leimata …
  • Ei ole aikaa uusille ajatuksille – kunhan nykyisistä haasteistakin selviäisi
  • Emme ole ministerin kanssa kerenneet jutella asiasta.

Ja pääosin useisiin kymmeniin viesteihin ei edes vastausta tai minkäänlaista palautetta!

Olen saanut ilmeisesti väärän kasvatuksen, koska pyrin vastaamaan kaikille, vaikka vastaukseni olisikin kielteinen. Tällä arvostan kaikkien aikaa, intohimoa ja asiantuntemusta. Niillä intohimoisilla ihmisillä Suomi menee eteenpäin – käsitykseni mukaan!

Itselleni on aivan käsittämätöntä, ettei kyselyni saaneilla ihmisillä ole minkäänlaista mielenkiintoa tällaisten asioiden suhteen. Näiden ihmisten palkan maksavat veronmaksajat. Ja samaan aikaan maa makaa jo kaulaansa myöten suossa.

Vielä kerran

En anna itselleni anteeksi, ellen vielä yritä – yrittäjät kun eivät anna periksi! Yrittäjän perusominaisuushan on, että pelaamme omilla rahoillamme ja riskillämme. Vastaan lupauksistani asiakkailleni kaikella sillä, mitä omistan mukaan lukien perheemme kotitalon. Enempää en voi peliin laittaa ja palkkaahan tästä en voi edes uneksia.

Poliitikot ja viranomaiset laittavat peliin veronmaksajien (meidän) rahat budjetista. Ja jos tulee laskentavirhe, eli riski toteutuu, on aina pelastuksena viimeistään lisäbudjetti tai määräraha. Palkkaan ei historian tietoni mukaan ole koskaan koskettu vaan maksettu.

Yritän vielä uudelleen sähköpostia ja katson, olisiko Suomi jo niin polvillaan, että poliitikkoja ja virkamiehiä kiinnostaisi työllistävät yrittäjät.

Ellen saa nytkään vastauksia tai palautetta, keskitän oman aikani yrittämiseen ja uuden vuoden lupaukseni pitämiseen (5-10 uutta työllistettyä) ja toimin kuten poliitikot toimivat meihin palkanmaksajiinsa ja valitsijoihinsa päin: en häiritse heitä vaaleissa, kun heitäkään ei kiinnosta ME vaalien jälkeen.

 


Ossi Jääskeläinen

Sähköisen markkinoinnin kouluttaja, tekijä ja johtaja. Ostaja ja tuotteistaja-velho, joka innostuu uudesta tekniikasta ja tunnistaa laadun.